Tweelingfamilieonderzoek naar genetische varianten

Met de hulp van heel veel meerlinggezinnen hebben we de afgelopen vijfendertig jaar bij het Nederlands Tweelingen Register onderzoek kunnen doen naar het belang van erfelijke invloeden en invloeden uit de omgeving op gedrag, ontwikkeling, ziekte en gezondheid. Dankzij jullie hulp zijn we veel te weten gekomen over de oorzaken van gedrags- en gezondheidsverschillen.

Een volgende stap is het vinden van de vele genetische varianten die samenhangen met depressie, ADHD, migraine, astma, hart- en vaatziekten, of met gezond gedrag en welbevinden.

Hiervoor is erfelijk materiaal (DNA) nodig. DNA kun je eenvoudig en veilig bij jezelf verzamelen met een monduitstrijkje met speciale wattenstaafjes. Deze kun je vervolgens per post opsturen. Regelmatig nodigen wij daarom grote aantallen deelnemers aan het NTR uit om mee te doen aan het onderzoek naar genetische varianten. Een belangrijk criterium hierbij is dat deze deelnemers ook al enkele jaren meedoen aan het vragenlijstonderzoek van het NTR. De uitgebreide informatiebrief over het onderzoek vind je hier.

Met jouw deelname aan het onderzoek help je mee aan de ontdekking van genetische varianten, waarmee betere therapie├źn en medicatie ontwikkeld kunnen worden om lichamelijke en geestelijke aandoeningen te behandelen. Voor meerlingen kan met dit materiaal tevens worden vastgesteld of ze een-, twee- of drie-eiig zijn (met behulp van een zygositeitstest). Voor deze zygositeitstest is het wel nodig dat beide tweelingen (of alle drie drielingen) deelnemen.    

Deelname is vrijwillig en kosteloos en resultaten worden vertrouwelijk behandeld. Meer informatie over de verzamelde gegevens kun je hier vinden.