ENLIGHTENme

ENLIGHTENme: Onderzoek naar het effect van binnen- en buitenverlichting op gezondheid en welbevinden

Dankzij uw inbreng hebben wij de afgelopen jaren veel onderzoek kunnen doen naar geluk en welbevinden. Zo hebben we geleerd dat zowel genetische aanleg als omgevingsfactoren verschillen in geluksgevoel tussen mensen kunnen verklaren. Een van onze bevindingen over de omgeving is dat de veiligheid in de buurt een rol speelt voor het welbevinden van mensen. Tegelijkertijd zijn er nog meer omgevingsfactoren die hier invloed op kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid groen in de buurt, geluidsoverlast en de verlichting.

In ons nieuwe onderzoek ENLIGHTENme gaan we kijken in hoeverre licht effect heeft op gezondheid en welbevinden.

Het wordt steeds duidelijker dat binnen- en buitenverlichting effect kan hebben op gezondheid en welbevinden. Dit licht is van invloed op uw dag- en nachtritme. Een gezond dag- en nachtritme, waarbij u ‘s nachts slaapt en overdag wakker bent, zorgt dat u zich beter voelt. Naarmate mensen ouder worden wordt dit dag- en nachtritme steeds vaker verstoord. Goede binnen- en buitenverlichting kunnen mogelijk helpen om deze verstoring te verminderen. In dit onderzoek kijken we daarom specifiek naar de rol die licht speelt in het welbevinden van ouderen (65+).

Als u bent uitgenodigd voor dit onderzoek, dan vragen wij u eerst een aantal gegevens van uzelf te verzamelen. Dit doet u door een vragenlijst in te vullen, een dagboekje bij te houden, een lichtsensor om uw pols en nek te dragen, en door speekselmonsters af te geven. Dit duurt in totaal twee weken. Hierna start een periode van drie maanden waarbij u een lamp krijgt om thuis overdag te gebruiken. Tijdens deze periode hoeft u verder niets te doen. Na deze drie maanden wordt u gevraagd opnieuw twee weken dezelfde gegevens te verzamelen. Daarna gaan we kijken of u na het gebruik van de lamp meer geluk en welbevinden ervaart dan voor het gebruik van de lamp. In dit onderzoek is er ook een controlegroep: deze groep verzamelt dezelfde gegevens, maar gebruikt tijdens de interventieperiode de lamp niet.


Aan het eind van het onderzoek ontvangt u een persoonlijk overzicht van uw blootstelling aan licht, activiteit, slaap en welbevinden. Daarbij maakt u kans op een van de 250 lampen die worden verloot.

Met de resultaten uit dit onderzoek hopen wij richtlijnen te kunnen ontwikkelen voor de optimale verlichting voor mensen van 65 jaar en ouder.

De volledige informatie voor deelname aan deze studie vindt u hier:

* E1. Informatiebrief

* E2. Toestemmingsverklaring